fredag den 3. februar 2006

Pulszoner

Nøgleordet bag al pulstræning er zonerne. Her er tale om bestemte intensitetsniveauer, dit hjerte skal holdes på, for at du træner optimalt i forhold til din målsætning. Ikke for hårdt og ikke for blidt.


Zone 1: 50-60 % af maksimum
Meget let træning. Træning i denne zone øger blodomløbet i kroppen og tjener som opvarmning og nedtrapning. Du forbrænder primært fedt, men det totale kalorieforbrug er relativt lavt. Derfor vil du være nødt til at træne i rigtig mange timer, hvis du vil brænde dellerne af kroppen i denne træningszone.

Zone 2: 60-70 % af maksimum
Relativt let træning. Du bør være i stand til at føre en ubesværet samtale uden at blive forpustet. Ved denne intensitet er hovedenergikilden stadig fedt, og formålet er primært at vænne kroppen til længerevarende belastninger og forbedre dens evne til at holde hus med sine energiressourcer. Træning ved denne intensitet føles let nok til, at den kan opretholdes over længere tid, og derfor er udbyttet meget stort. Træner du for at komme i form til motionscykelløb, løb over lange distancer eller andre krævende udfordringer af længere varighed, så er dette dit primære træningsområde.

Zone 3: 70-85 % af maksimum
Træningen vil føles relativt anstrengende, men der sker kun en ringe syreophobning i benene. Derfor bør du problemfrit kunne træne sammenhængende i 20-30 minutter ved denne intensitet. Kalorieforbruget er rigtig højt, og energien kommer i lige grad fra kulhydrat- og fedtforbrænding. Træning i dette område fremmer evnen til at holde en konstant høj intensitet over længere tidsrum. På grund af den relativt store belastning bør du maksimalt træne to gange om ugen på dette niveau.

Zone 4: 85-95 % af maksimum
Hård træning, der sjældent kan opretholdes over længere tid. Energien kommer fortrinsvis fra kulhydratforbrænding, men fedtforbrændingen har stadig betydning. Formålet er at flytte grænsen for din maksimale ydeevne og ganske simpelt gøre din krop stærkere og mere udholdende. Intervaltræning, hvor du i korte perioder belaster dig selv hårdt, for efterfølgende at slappe af i kort tid, er en af de bedste metoder til at få pulsen op i disse regioner. Træning i denne pulszone er meget hård ved kroppen. Ét ugentligt træningspas i denne zone bør derfor være det absolutte maksimum.

Zone 5: 95-100 % af maksimum
Denne belastning når du kun, hvis du presser dig selv helt ud til grænsen af din ydeevne. Træning i dette område er kun interessant, hvis du dyrker konkurrenceidræt, hvor forskellen på sejr og nederlag kan være, om du er i stand til at presse dig selv mere end dine konkurrenter. Har du behov for det, kan det oplagt flettes ind i intervaltræningen.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar